Uvod

Željezničko maketarstvo i modelarstvo je atraktivna i privlačna aktivnost, kako za djecu tako i za odrasle, koja ima gotovo neograničene mogućnosti stvaranja kombinacijom gotovih elemenata sa slobodno oblikovanim materijalom (samostalno izgrađenim maketama i modelima – mostovi, zgrade, željeznička vozila i tsl.) 다운로드.

Za bavljenje željezničkim maketarstvom i modelarstvom nije potrebno mnogo alata, pa se njime može baviti kako kod kuće tako i u školi, a posebno u klubovima mladih tehničara 다운로드. Ta aktivnost zanimljiva je za sve, jer je gotovo neposredna slika stvarnosti koja nas okružuje. Željeznica je poznata svakome, a problemi prometa i transporta uvijek su aktivni 다운로드. Jednom sagrađena maketa nije statična, ona se stalno razvija i dograđuje, unose novi elementi, uvodi automatizacija i slično. Već upotrebljavani elementi, dijelovi i sklopovi ne bacaju se, nego se ponovno upotrebljavaju u novim i boljim kombinacijama, dok se ne postigne željeni cilj 와콤 데스크탑 센터 다운로드.

Sastavljanje elemenata i izrada potrebnih uređaja pomaže razvijanju spretnosti, upornosti i preciznosti, te razvija interes za tehničke i proizvodne djelatnosti 다운로드. Bavljenjem i radom uči se rukovati raznovrsnim alatima i upoznaju se svojstva materijala, razvijaju se različite vještine i navike (od izrade kvalitetne podloge, postavljanja tračnica, izrade reljefa sa pratećim detaljima preko “elektrifikacije” do automatizacije makete) 다운로드. Osnove željezničkog modelarstva savlađuju se relativno lako zbog mnogo gotovih elemenata, što omogućuje da se tom aktivnošću bave i djeca. Prvi rezultati se postižu brzo i lako, što djecu ispunjava zadovoljstvom i potiče na daljnju aktivnost, a time i na učenje uz razonodu exo 으르렁 mp3.

Edukativna vrijednost bavljenja željezničkim maketarstvom i modelarstvom izražava se obuhvaćanjem čitavog niza znanja i vještina. Tako su ovdje prisutni elementi matematike, geometrije (skice i nacrti), urbanizma i građevinske tehnike (raspoređivanje svih elemenata u funkcionalnu cjelinu), strojarstvo (razne konstrukcije elemenata), elektrotehnika (ispravljači, transformatori, elektromagneti, elektromotori i slično) i elementi automatizacije i kompjutorizacije (posljednja faza u izgradnji makete) 다운로드.

Problem u bavljenju željezničkim maketarstvom i modelarstvom je u tome što u našoj zemlji nema niti jednog proizvođača kao niti prodavaonica modela željezničkih vozila i elemenata za izgradnju maketa, kao i domaće literature na tu temu 다운로드. Zbog toga mnogi ljubitelji malih željeznica potrebne elemente, vozila i literaturu nabavljaju u inozemstvu.

Comments are closed.

Copyright © 2022 KZMZ. Designed by zagreb235.