Povijest

Klub željezničkih modelara “Zagreb” već trideset i osam godina uspješno djeluje u gradu Zagrebu. Utemeljen je 08.01.1969. godine (srijeda) na Gornjem gradu u Zagrebu, u ulici Tita Brezovačkog 6/II. Klub je iz početka djelovao kao Sekcija željezničkih modelara u sastavu Društva narodne tehnike “Gornji grad”, da bi se samostalno registrirao kao udruga upisom u Registar udruga grada Zagreba dana 16.12.1972 다운로드. godine. Utemeljilo ga je desetak entuzijasta koji su godinama pratili razvoj željezničkog prometa i gradili modele željeznica, a sa ciljem razmjene iskustava i okupljanja svih onih koje zanimaju velike i male željeznice.

Tijekom proteklih trideset i osam godina, jednom tjedno, redovito su održavani klupski sastanci, ukupno već njih preko 2050. Ispočetka su se klupski sastanci održavali srijedom, zatim četvrtkom, potom utorkom, pa četvrtkom i na kraju ponovno utorkom, od 19 do 22 sata Vocaloid download. U samome Klubu, a i izvan njega, naši su članovi održali preko sto predavanja i projekcija. Klub je opremljen vlastitim dia i kino projektorom, te TV i video uređajem, pa su mnoge večeri ugodno provedene uz projekcije i diskusiju članova.

U proteklih trideset i šest godina organizirano je već desetak posjeta objektima ZET-a i ŽTP-a (posjet tramvajskoj remizi u Dubravi i na Trešnjevci, posjet željezničkom depou u Karlovcu, Sisku i Zagrebu, posjet Glavnom kolodvoru i Ranžirnom kolodvoru u Zagrebu), te obilazak tada još postojećih uskotračnih željezničkih pruga (u Bosni, Hercegovini i Hrvatskoj) i “Samoborčeka” 환경스페셜 다운로드. Za članove Kluba i njihove goste organizirana je vožnja Muzejskim tramvajem ZET-a kroz Zagreb, te Muzejskim vlakom HŽ-a u Zagorje. Isto tako, već tri puta organiziran je posjet klubovima malih željeznica u Grazu (Austrija), kao i posjet tramvajskoj remizi i tramvajskom muzeju u istome gradu (GVB), te postojećim uskotračnim prugama u okolici Graza (Feistritztalbahn i Stainzer Lokalbahn). Od 1983. do 1991. godine redovito su svake godine za vrijeme trajanja zimskih školskih praznika organizirani “Otvoreni dani Kluba”, sa željom da se što više djece, mladeži i odraslih našega grada upozna sa željezničkim modelarstvom 자존감 다운로드.

Isto tako, 1985. godine Klub je uz pomoć Narodne tehnike Zagreba izdao priručnik “Uvod u željezničko modelarstvo” u čak 3000 primjeraka, da na taj način pokrije prazninu u literaturi iz toga područja na hrvatskom jeziku. U tom priručniku, čiji su autori osmorica članova našeg Kluba, sakupljena su sva bogata iskustva i znanja naših članova u izgradnji maketa i modela malih željeznica 총판계약서 다운로드. Na taj je način omogućeno svima koji vole male željeznice, a daleko su od Zagreba, da saznaju mnogo detalja iz tog interesantnog područja. Kompletna naklada priručnika rasprodana je tijekom proteklih godina. Klub je isto tako izdao i svoju značku, u dvije naklade (sveukupno oko 300 značaka), kao i limitirane jubilarne gravirane značke uz 15-u, 20-u, 25-u i 30-u godišnjicu svoga postojanja 다운로드. U siječnju 2002. godine Klub je samostalno izdao brošuru o 32 godine svoga djelovanja u 50 primjeraka. U lipnju 2004. godine Klub je samostalno dizajnirao i dao napraviti šalicu – lončić kao klupski suvenir, sveukupno 222 komada, a u listopadu 2005. godine klupsku majicu i kapu, sveukupno po 59 komada.

Za svoj dosadašnji rad Klub je dobio i nekoliko priznanja: brončanu plaketu “Boris Kidrič” za 1978 아이폰 구글드라이브 파일 다운로드. godinu, Zlatnu plaketu “Znam-hoću-mogu” za 1982. godinu, Zlatnu značku ŽTP-a Zagreb za 1983. godinu, Priznanje “Znam-hoću-mogu” za 1978., 1980., 1981., 1983. i 1984. godinu, kao i Zahvalnicu predsjednika gradske skupštine grada Zagreba u 1994. godini, te Godišnju nagradu Zagrebačke zajednice tehničke kulture “Dr 다운로드. Oton Kučera” za 2002. godinu.

Za vrijeme trajanja Domovinskog rata, dana 07.10.1991. godine prostorije Kluba potpuno su uništene pri raketiranju Banskih dvora. Do 14.10.1991. godine članovi Kluba raščišćavali su prostorije i spašavali preostalu imovinu, no zbog velikih oštećenja kuće, klupske prostorije morale su biti napuštene 패킷트레이서 6.3 다운로드. Tom prilikom potpuno je uništena velika stabilna klupska maketa sistema HO/HOe, kao i male klupske makete sistema N i G. Preostala imovina Kluba bila je privremeno smještena u prostorije Željezničkog muzeja u Zagrebu, u tadašnjoj Vukovarskoj aveniji bb. Od početka 1992. godine do kraja 1993. godine rad je nastavljen u prostorijama Zagrebačke zajednice tehničke kulture, na Trgu hrvatskih velikana 14/I, gdje zbog prostornih problema makete i knjižnica Kluba privremeno nisu radili 다운로드. U 25-toj jubilarnoj godini trajno je riješen problem klupskih prostorija, preseljenjem u zgradu u Ilici 53a/I, u potkrovlju. Tijekom mjeseca studenog i prosinca 1993. godine, te siječnja 1994. godine, članovi Kluba sami su uredili novi prostor i inventar, te je tek time stvoren pravi temelj za budući rad Kluba. Službeno otvorenje novih prostorija, uz prisustvo nekoliko gostiju, obavljeno je 29.01.1994. godine. U istoj godini održan je i početnički tečaj za željezničke modelare u trajanju od jednog mjeseca (u mjesecu studenom), a od 06.03.1995. godine i službeno je, u sklopu knjižnice, počela sa radom videoteka za članove Kluba.

Klub danas ima 55 stalno aktivnih članova, a još preko 513 članova djelovalo je u njemu povremeno u proteklom vremenskom razdoblju, uključujući i 12 djevojaka. Uz stalne članove, Klub posjećuju povremeno i mnogi drugi, pa tako i inozemni gosti (iz Austrije, Irske, Italije, Francuske, Njemačke, Švedske, Velike Britanije, Češke, Slovačke, Slovenije, Srbije i Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Malezije i SAD).

Naš Klub jedini u Hrvatskoj djeluje neprekidno već tridesetosam godina, uz još svega dva slična kluba koji su djelovali povremeno u Delnicama (Klub prijatelja željeznica “Merkur”) i Novoj Gradiški (pri osnovnoj školi), tijekom osamdesetih godina.

Comments are closed.

Copyright © 2022 KZMZ. Designed by zagreb235.